OP DE WIJNTON

Urbanihof sinds 1598
Ondanks de lange familietraditie is het Weingut Urbanihof jong, modern en springlevend. Sonja en Franz Paschinger, de huidige eigenaren, zijn de 11e generatie op rij in de 400 jaar historie van Urbanihof. Uit oprechte overtuiging proberen ze al vele jaren om de wijngaarden op een natuurlijke manier te beheren. Sinds de oogst van 2016 is dit beloond en zijn zij volledig BIO gecertificeerd. Franz heeft een eigen systeem ontwikkeld om het organisch materiaal uit de wijngaarden en paardenmest te composteren naar natuurlijke grondstoffen. Dit systeem heeft inmiddels al meerdere navolgers in de regio.


Wagram
Wagram is een regio binnen het wijngebied Niederösterreich en ligt ten westen van de hoofdstad Wenen. Het gebied wordt doorsneden door de rivier de Donau en de invloed hiervan is duidelijk merkbaar. Het landschap is licht glooiend met terrasvormige hellingen. De druivenstokken worden letterlijk veel in het zonnetje gezet want het gemiddelde aantal zonuren per jaar is 2000, terwijl dit bij ons in Nederland 1500 is.

Löss bodem
Wat dit gebied uniek maakt is dat de bodem bedekt is met een dikke laag löss. Deze laag is hier terecht gekomen in de laatste ijstijd. Löss is een laag fijn zand met daarin veel mineralen maar ook organisch materiaal en samen vormen ze een bodem die zeer geschikt is voor wijnbouw, omdat
het vruchtbaar en goed water doorlatend is.


Grüner Veltliner
De grüner veltliner is voor de Oostenrijkse wijnbouw ongetwijfeld de specialiteit. De oorsprong van deze druif ligt in Hongarije maar staat vooral aangeplant in Oostenrijk en maakt deel uit van ongeveer 1/3 van de wijngaarden. Mits de opbrengst in toom gehouden wordt geeft het subtiele wijnen met een zekere dikte, zachte zuren en een geheel eigen karakter