OP DE WIJNTON

SMAKELIJK SPANJE, CULINAIRE VERRASSINGEN UIT YECLA

Barahonda
In 1925 begon Antonio Candela Garcia in Yecla als klein lokaal wijnbedrijf met de naam Senorio de Barahonda.
Zijn wijnen werden toen nog gebruikt om andere wijnen te verbeteren. Zijn kleinzonen Alfredo en Antonio
hebben het roer in 2003 volledig omgegooid en richten zich volledig op het produceren van kwaliteitswijnen.
Zij gelden nu als de absolute top van Yecla.

Het wijngebied Yecla
DO Yecla is één van de kleinste en meest eigenzinnige wijngebieden van Spanje. Het ligt in het zuidoosten
van Spanje en is ingebed in het veel grotere DO La Mancha. Om zich op kwaliteit en unieke eigenschappen te
kunnen onderscheiden heeft het gebied in 1975 een eigen DO Yecla weten te bemachtigen.
Het gebied ligt op een hoogvlakte en is omringd door bergen. Hierdoor worden regenwolken op afstand
gehouden en is het klimaat droog en warm. Gewasbeschermingsmiddelen worden daardoor bijna niet
gebruikt. Het is dan ook een kleine stap naar volledig biologische productie. Daar komt nog bij dat men voor
de productie van de wijnen ook af heeft gezien van het gebruik van dierlijke producten en daarom ook de
onderscheiding ‘vegan’ mag gebruiken.

De druivensoort monastrell
De monastrell druif is de druivenspecialiteit van Zuidoost-Spanje en voelt zich uitstekend thuis in dit droge
en warme klimaat. In Frankrijk is deze druif beter bekend onder de naam mourvèdre maar zijn oorsprong ligt
duidelijk in Spanje, in de plaats Sagunto in de regio Valencia, dus niet ver van huis.

Barahonda restaurant
De Spaanse keuken staat bekend om haar gastvrijheid en daar is Yecla geen uitzondering op. Ook bij Barahonda
weet men de lokale gastronomie te koppelen aan de eigen wijnen en is men een tijdje terug begonnen met
een eigen restaurant. Deze werd eerst voornamelijk bezocht door passanten en bezoekers van het wijnbedrijf
maar tegenwoordig is dit uitgegroeid toDt het toprestaurant in de regio en wordt er gekookt op Michelin niveau.
De recepten uit de receptenfolder komen dus uit de eigen keuken en hier kunnen de wijnen van Barahonda
niet bij ontbreken.

 

DE RECEPTENFOLDER ONLINE BEKIJKEN