Old Tom Gin is een van de eerste type gins die is ontstaan. Het is de ontbrekende schakel tussen de rijke aroma’s van de originele Nederlandse Genever en de frisse schone eigenschap van de dry gin.
Dutch Courage Old Tom’s Gin is gemaakt volgens oude tradities. Het basis distillaat word gedistilleerd in een pot still en dan opnieuw gedistilleerd met 10 ingrediënten; jeneverbes, vlierbloesem, iris wortel uit Italië, koriander uit Marokko, engelwortel, zoete sinaasappelen en verse hele citroenen uit Spanje, zoethoutwortel uit India, kardemom, hele vanille bonen uit Madagaskar. De distillaten worden geblend en gereduceerd tot drinksterkte en dan voor een korte periode gelagerd in nieuw Amerikaans eiken vaten. Dit wordt gedaan om een authentiek smaakprofiel te creëren. In de achttiende eeuw waren flessen schaars en duur, daarom werd Old Tom Gin waarschijnlijk opgeslagen en vervoerd in houten vaten, maar ook uitgeschonken uit een vat waardoor Old Tom’s gin ook tonen van hout heeft gehad.
Proef notities:
Neus: Kruidig en complex met kardemom en jeneverbes maar ook vriendelijke tonen van vanille.
Smaak: Licht gezoet met aardse tonen van jeneverbes, vanille en kruidige tonen van het hout.
Old Tom’s Gin is uitermate geschikt voor een Martinez of Negroni cocktail.
HOE HET BEGON:
De eerste originele gin ook wel bekend als genever was gecreëerd door medicus Franciscus Sylvius in de zeventiende eeuw. De naam is afgeleid van het Nederlandse woord jeneverbes, waar men van dacht dat het geneeswerkende kracht had en waar gin zijn kenmerkende smaak van heeft. Echter de waarheid is dat de distillatie technieken in de zeventiende eeuw lang niet zo goed waren als heden ten dagen. Ook al werd toen der tijd gedacht dat jeneverbes een genezende werking had, het werd ook gebruikt om de onvriendelijke tonen in de distillaten uit de zeventiende eeuw te maskeren. Dus de voorganger van de gin in de zeventiende eeuw zal waarschijnlijk ruw en ruig gesmaakt hebben.
Als in de achttiende eeuw de distillatie technieken meer ontwikkelden, werden ook de distillaten schoner en delicater. Dit zal waarschijnlijk de tijd zijn geweest dat de Old Tom Gin werd geboren. Het was lichter van smaak dan de genever. Nog steeds waren de distillatie technieken niet optimaal en werd de Old Tom Gin vaak een beetje gezoet om de fouten in het distillaat te verbergen zodat het meer drinkbaar was. Pas toen de kolomdistillatie uitgevonden werd ontstond er een neutraal en zuiver distillaat en dat was de geboorte wat we tegenwoordig noemen Dry Gin.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.