In 1893 werd het huis Delord opgericht door Prosper Delord, een rondreizende distilleerder die verliefd werd op ‘het levenswater’ van de Armagnac. Sindsdien is het bedrijf van vader op zoon overgegaan en inmiddels is de vierde generatie werkzaam in het familiebedrijf. De distilleerderij is gesitueerd in het plaatsje Lannepax, in de Bas-Armagnac. De distillatie is het meest belangrijke en fascinerende deel in de productie van Armagnac, en gebeurt altijd van begin november tot het eind van december. Armagnac is een wijndistillaat vergelijkbaar met Cognac, vol van smaak met tonen van champignon, kreupelhout, vochtige aarde en kruiden.
Fine: Een Armagnac met een ronde en volle smaak van appel en druiven met aroma’s van vanille en een vleugje hout. Deze Armagnac heeft zoveel karakter van zichzelf dat het aan te bevelen is het zonder ijs te drinken. De benaming ‘FINE.’ wil zeggen dat de Armagnac ten minste 2 jaar gerijpt heeft.
Deze Armagnac heeft 3 jaar gerijpt.
Vinificatie
De 4 druivensoort die gebruikt worden voor de Delord armagnac worden afzonderlijk van elkaar geoogst, geperst en gevinifieerd met als doel een aromatische wijn met een lage zuurgraad, ideaal voor de distillatie. De wijn wordt hartje winter gedestilleerd in Lannepax, de geboorteplaats van de gehele familie Delord. Dit gebeurt bij Delord nog altijd in de oude ‘sier’ alambieken waar maar minder dan 30 liter per uur in wordt geproduceerd. In de kelders van het huis staan de oude vintages in meer dan 700 eikenhouten vaten, deze vaten beschermen de Armagnac en laten het distillaat goed rijpen. De oudste vintages liggen hier al vanaf het begin van de twintigste eeuw.