IJskoud of op kamertemperatuur? In een breed glas, met of zonder ijs? Of een glas op een klassiek voetje? Elke manier van drinken heeft een bepaalde voorkeur. Een koude KETEL 1 jenever houdt de aroma’s langer vast. In het glas valt daarom minder te ruiken. Maar in de mond geeft koude KETEL 1 jenever een kleine smaakexplosie.
Voor koud gedronken KETEL 1 jenever is een borrelglas met voetje, zoals de klassieke tulp, ideaal. Door hem bij de steel vast te houden, blijft het glas koel. Op kamertemperatuur komen de aroma’s vrij, waardoor ze al in het glas zijn te ruiken. Die geuren komen het best tot hun recht in een breed glas.
KETEL 1 jenever dankt zijn naam aan de oudste, actieve distilleerketel van Schiedam, ketel nummer 1. Graandistillaten en gelagerde granen-eau-de-vie worden gedistilleerd in naar familietraditie ontworpen koperen distilleerketels, waaronder ketel nummer 1. De uitgekiende kruidenmelange zorgt voor een belangrijk smaakcomponent. Wat er precies gebeurt in de koperen distilleerketels, hangt sterk af van het vuur eronder. Is het vuur te laag, dan komt het distilleerproces niet op gang. Maar bij een te hoog vuur verdwijnen de aroma’s die KETEL 1 zo bijzonder maken. Het stoken van het vuur is dan ook een secuur werk dat voortdurende aandacht vraagt. Dit wordt daarom alleen toevertrouwd aan onze meesterstoker.