Calvados (appelbrandewijn) is voor Normandië wat single malt Scotch is voor Schotland. Binnen een categorie en gebied dat wordt gedomineerd door traditionele producenten, is Avallen Calvados een opvallende verademing.
Calvados is een traditionele ciderbrandewijn gemaakt van appels en wordt onder strikte regels geproduceerd in Normandië, Frankrijk.
Avallen behoudt het hart van wat Calvados is, maar biedt een product voor de next generation consument.
Met 40 verschillende appelsoorten uit 300 verschillende boomgaarden (allemaal in het hart van La Manche, Normandië) vormen appels absoluut het hart en de ziel van Avallen. Zelfs de etiketten worden van appels gemaakt, wat zorgt voor minder afval in het productieproces!
Avallen wordt geproduceerd in het westen van Normandië en rijpt minimaal 2 jaar op Frans eiken vaten. Het wordt vervolgens gebotteld zonder toegevoegde suiker of caramel.
Voor elke geproduceerde fles calvados wordt meer CO2 opgeslagen dan de uitstoot die bij de productie gepaard gaat.
Waar Calvados algemeen bekend staat om zijn kruiden- en gedroogde fruitsmaken, is Avallen bloemig, fruitig en duidelijk appelachtig. In de neus heeft het een uitgesproken appelaroma, met hints van zoete kamperfoelie. De smaak is wederom duidelijk appel – met een vleugje toffee, en naarmate de drank warm wordt met een vleugje vanillevla.
Wist je dit? Avallen betekent “Appelboom” in het oude Cornish (een taal die verwant is aan de taal die in Normandië wordt gesproken).
Een van de oprichters Tim Etherington-Judge komt uit Cornwall.