Onze Millstone Founders Reserve 10YO Rye Whisky werd gedistilleerd uit een 100% Rye Grain Mash van lokaal geteeld (rogge)graan. Het graan werd verbouwd in de stad rondom de distilleerderij en vervolgens gemalen in Nederlandse windmolens.
Na het malen begint het maischen waarbij het graan wordt gemengd met heet water om het zetmeel van het graan te versuikeren tot eenvoudige suikers. Dit is altijd extra uitdagend bij Rogge, omdat het graan extreem hoge percentages bèta-glucaan bevat. Dit eiwit maakt de puree extreem dik en moeilijk om mee te werken.
Het dikke, versuikerde beslag wordt naar de gistingstanks gepompt en vervolgens afgekoeld tot de gistingstemperatuur voordat de gist wordt toegevoegd. Wat volgt is een 9 dagen durende, langzame en koele (temperatuurgecontroleerde) fermentatie waarbij de gist samen met wilde gisten en melkzuurbacteriën de suiker in de puree omzet in alcohol en smaakstoffen.
Het resulterende distilleerdersbier wordt vervolgens tweemaal in een pot still gedistilleerd. De eerste destillatie scheidt de vaste stoffen van de alcohol en concentreert de smaken. Bij de tweede distillatie scheiden de distilleerders de gewenste smaken van de minder wenselijke smaken.
Het resulterende nieuwe merk wordt verdund tot 60% voordat het gedurende 10 jaar wordt gevuld in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. In deze vaten gebeurt magie, smaken worden uit het eikenhout gehaald en verdamping bevordert de oxidatie en langzaam maar zeker wordt het nieuwe merk getransformeerd in deze prachtige Rye Whisky.
De selectie vaten die voor deze botteling worden gebruikt, komt uit onze persoonlijke familievoorraad vaten.
Awards:
2024: Worlds Best Rye Whisky World Whisky Awards