Serveren en proeven |
|
Proefnotities: | Colheita port heeft een amberbruine, volle kleur en naar gelang de leeftijd toeneemt zal de kleurintensiteit afnemen. In de geur gerijpt fruit, karamel, mokka en rozijnen. De smaak is een explosie van pruimen, noten, kruiden en vanille. Mooi zoet, lang en vol van smaak. Ook hier zal, naar gelang de leeftijd toeneemt, de complexiteit in geur en smaak toenemen en het fruit zal plaats maken voor rijpingstonen. |
Korte omschrijving: | |
Serveer suggesties: | Als digestief, bij gerijpte kaas, chocola, gedroogd fruit, noten en diverse cakejes. |
Serveer temperatuur: | 14-16 |
Houdbaarheid na oogstjaar: | |
Wijngaard |
|
Druif: | Blend van verschillende voorgeschreven druiven. |
Oppervlakte wijngaard: | |
Bodem samenstelling: | leisteenbodem op ondergrond van graniet. |
Opbrengst per ha.: | |
Organic met certificaat: | |
Achtergrond |
|
Wijnhuis: | Het Porthuis Wiese en Krohn werd in 1865 opgericht door de jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. Al snel blijft alleen Dankert Krohn over en in de volksmond verandert de naam van het huis in ‘Krohn’. Vele jaren is dit traditionele huis in handen van de Portugese familie Carneiro geweest. Helaas was er binnen deze familie geen opvolging en in 2013 werd het bedrijf overgedragen aan het Portugese familiebedrijf the Fladgate Partnership. Zelfs nu nog ligt, diep verscholen in één van de zes rijpingskelders, nog een vat met daarin port uit 1863. Dit is zelfs van voor de oprichting van dit gedegen porthuis. In 1927 heeft het bedrijf al de eerste Vintage port gedeclareerd en in 1931 de eerste Colheita port. Het is dan ook niet vreemd dat Krohn port een naam hoog te houden heeft in Vintage en Colheita ports. Tot het bedrijf Krohn behoort sinds 1989 ook de ‘Quinta do Retiro Novo’. Dit is een quinta met eigen wijngaarden. De quinta ligt wat afgelegen maar wel in één van de beste delen van de Dourovallei, de Rio Torto. Van deze quinta komt een gedeelte van de druiven voor de Vintage port die met eigen naam uitgebracht wordt. |
Streek: | De naam ‘port’ komt van de havenplaats Oporto, gelegen aan de monding van de rivier de Douro en van hieruit wordt de port over de gehele wereld verspreid. Echter, de druiven voor port staan 70 kilometer stroomopwaarts. Dit wijngebied wordt gekenmerkt door de steile oevers met moeilijk te bereiken terrassen langs de rivier waarbij de druivenstokken aangeplant staan onder de ongenadig schijnende zon. Het gebied heeft een land klimaat met verzengend hete droge zomers en steenkoude natte winters. De bodem wordt gevormd door harde en ondoordringbare granietlagen en leisteen. |
Vinificatie / rijping |
|
Wijnmaker: | |
Schilweking / termijn: | |
Vinificatie / termijn: | Klassieke vinificatie met toevoeging van wijnalcohol waarbij vinificatie stopt. |
Krohn Colheita port 2005
€29,95 incl.btw
De smaak is een explosie van pruimen, noten, kruiden en vanille. Mooi zoet, lang en vol van smaak.
Gewicht | 1,50 g |
---|
Gerelateerde producten
Ook hier zal, naar gelang de leeftijd toeneemt, de complexiteit in geur en smaak toenemen en het fruit zal plaats maken voor rijpingstonen.
De Reserva Collector volgt direct op de Ruby Port we, kunnen stellen een Ruby Port met meer diepgang en rijpheid, mede door de langere hout lagering.
Een warmbloedige, rijke, zoete en toch ook pittige port. Ware smaaksensatie in combinatie met overjarige boerenkaas.
Highland Queen 12 YRS old is een mooie zachte 12 jaar gerijpte malt.
De ultieme proefbeleving bij een feestelijk dessert of een mooie kaasplank!
De smaak in de mond vol en dik. De aromatische geuren van de verse witte perzik en lentebloesem komt helemaal terug in de mond.
Deze 10 jaar gelagerde port is echt een paradepaartje, vol en romig met een intens zacht karakter
Rijke en geconcentreerde port. Iets gekoeld is dit een geweldige combinatie met zachte kaassoorten, noten en chocolade nagerechten.