Druivensoorten: tinta del pa“s (tempranillo)
Rijping/termijn: Rijping van 22 maanden in Franse eikenhouten vaten.
Proefnotities: Krachtige en donkere wijn met een eigen karakter, een fraaie balans, gerijpt rood fruit, maar ook met de complexiteit van de houtrijping. Een intense smaak met een fluwelen randje en een lange finale.
Serveersuggesties: Bij krachtige en kruidige gerechten en harde kaassoorten.
Serveer temperatuur: 16-18¡ C.
Gebied: Ribera del Duero
Streek: De Ribera del Duero ligt in het noordwesten van Spanje en is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als gerijpt heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodegas, vari‘rend van kleine familiebedrijven tot grote cošperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt ge‘xporteerd.
Over het wijnhuis: Als je de essentie van de Ribera del Duero wilt ontdekken, kom dan naar Finca el Empecinado. Heel dicht bij Pe–afiel, prachtig gelegen naast een zijstroom van de rivier de Duero, omgeven door honderd jaar oude populieren.
Bijzonderheden/opmerkingen: De lokale naam van de druivensoort tempranillo is tinta del pa“s.