Druivensoorten: tinta del pa“s (tempranillo)
Rijping/termijn: 13 maanden rijping op Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten.
Proefnotities: Krachtige en rijke geur met gerijpt fruit, cacao en getoast hout. In de smaak ondersteund met specerijen en kruiden en een lange afdronk.
Serveersuggesties: Bij krachtige en gekruide gerechten, gegrild en gebakken vlees en groentes, wild en gerijpte en harde kazen.
Serveer temperatuur: 16-18¡ C.
Gebied: Ribera del Duero
Streek: De Ribera del Duero ligt in het noordwesten van Spanje en is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als gerijpt heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden her-plant en alle soorten bodegas, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd.
Over het wijnhuis: Als je de essentie van de Ribera del Duero wilt ontdekken, kom dan naar Finca el Empecinado. Heel dicht bij Pe–afiel, prachtig gelegen naast een zijstroom van de rivier de Duero, omgeven door honderd jaar oude populieren.
Bijzonderheden/opmerkingen: De lokale naam van de druivensoort tempranillo is tinta del pa“s.