Serveren en proeven |
|
| Proefnotities: | Krachtige rode Rioja wijn met een fraaie balans tussen houtrijping en fruit. Smaakt heel goed bij vlees van de grill. |
| Korte omschrijving: | Complexe aroma’s van de ontwikkeling en veroudering, rijp zwart fruit en vanille en kaneel, met een diepe minerale kern. Fluweelzacht, harmonieus met een frisse afwerking. |
| Serveer suggesties: | Heerlijk bij gegrild vlees, steaks, wild, stoofpotten en gerijpte kazen. |
| Serveer temperatuur: | 16-18° C. |
| Houdbaarheid na oogstjaar: | 7 JAAR |
Wijngaard |
|
| Druif: | 85% Tempranillo, 10% Graciano en 5% Mazuelo. |
| Oppervlakte wijngaard: | 100 |
| Bodem samenstelling: | kalkrijke klei/ mergel bodem |
| Opbrengst per ha.: | 45,5 |
Achtergrond |
|
| Wijnhuis: | Aan het einde van de 19e eeuw zijn bijna alle wijnstokken in Europa aangetast door de phylloxera vastatrix en dit is desastreus voor de wijnhandel. De fransman Charles (later Carlos) Serres ondekt dat het huidige Rioja gebied vrij blijft van deze schadelijke druifluis en sticht hier Bodegas Carlos Serres. Hij was daarmee ook het eerste bedrijf die wijnen exporteerde en daarmee Rioja internationaal op de kaart heeft gezet. |
| Streek: | Rioja is het eerste gebied in Spanje welke in 1925 een D.O. status verwierf. In 1991 wordt deze status verhoogd naar D.O.C. en dit is dan ook de eerste regio met deze status. Al tweeduizend jaar geleden bestond er in het Riojadistrict een wijnbouwcultuur, zoals ook is bewezen door talrijke archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Deze cultuur zette zich tijdens de Middeleeuwen onder de bescherming van de kloosters voort. Gonzalo de Berceo, de eerste dichter die in het Spaans schreef, roemde in het klooster van San Milan de la Cogolla de eigenschappen van Riojawijn in zijn gedichten. |
Vinificatie / rijping |
|
| Wijnmaker: | |
| Schilweking / termijn: | Hand geplukt. 20ste (Tempranillo), 27 oktober (Mazuelo) en 29 oktober (Graciano). |
| Vinificatie / termijn: | Gefermenteerd in betonnen vaten. Na de stemming en zacht persen, macereert het sap op de schil en fermenteert het vervolgens gedurende ongeveer 15 dagen bij een maximale temperatuur van 32 ºC. |
| Malolactische vergisting: | |
| Rijping / termijn: | 36 maanden in een combinatie van Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten, daarna nog eens 36 maanden in fles rijping. |
Carlos Serres Rioja Gran Reserva
€18,95 incl.btw
Complexe aroma’s van de ontwikkeling en veroudering, rijp zwart fruit en vanille en kaneel, met een diepe minerale kern. Fluweelzacht, harmonieus met een frisse afwerking.
| Gewicht | 1,30 g |
|---|
Gerelateerde producten
Rijke en toegankelijke smaak met donker fruit en een lange finale. Smaakt lekker bij pizza en gerijpte kaas.
Elegant met donker fruit, specerijen en rijpe tannine. Lekker bij vlees van de grill of als afsluiting van de avond.
Krachtige, maar elegante rode wijn met een zwoel karakter. Serveer bij krachtige gerechten of stoofpotten.
De Reestlander Muscat-Barrique Finale is een overheerlijke rode wijn met een portkarakter gemaakt van de muscat-bleu druif.
Fris en genereus met opmerkelijke rondheid en evenwicht. Ideaal met gemengde salades, gegrild rood vlees, wild en alles soort kazen.
Een rijke, fluwelige wijn met tonen van zwarte kersen, pruimen, kruiden en een lichte houttoon. Heerlijke begeleider van eendenborst.
Met de geur en smaak van kersen, rode bessen, ceder en wat kruiden. Combineert goed met wild, roodvlees en gevogelte.
De wijn heeft een krachtige neus van vers en gerijpt zwart fruit zoals bramen en zwarte bessen welke zo kenmerkend zijn voor deze druif.

