PARALUPI, l’appassimento Varvaglione
Een nieuwe en bijzondere wijn voor Varvaglione: Paralupi is een rode passito wijn, gemaakt van druiven die ongeveer 20 dagen gedeeltelijk rozijnen aan de wijnstok. Het is een geprogrammeerd risico dat de oplettende wijnmaker neemt en het succes van het project toevertrouwt aan het klimaat en de weersomstandigheden. In de wijngaard worden zorgvuldige beschermingsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de druif zich met grote elegantie kan uitdrukken.
Een korte maceratie voorafgaand aan de gisting van de ontsteelde druiven bij een temperatuur van 12-14°C extraheert karakteristieke aroma’s; fermentatie volgt gedurende 20-25 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 24-26°C. Vervolgens wordt de wijn van de schillen gescheiden om malolactische gisting te starten. Dan rijpt de wijn ongeveer zes maanden in barriques.
Paralupi is een mix van Negroamaaro, Primitivo en Malvasia Nera. In de neus vind je aroma’s van rijp rood fruit, bittere kersenjam en tonen van vanille en chocolade. In de mond is het vol, gedomineerd door fluweelachtige tannines. Dit is een ronde wijn, de vrucht van een idee van wijnmaken dat leidt tot grote kwaliteit.